
ניכור הורי
מהו ניכור הורי?
דיני המשפחה בישראל נקראים גם הדין האישי, מעצם כותרת הדין, משמדובר במשפחה ועל ענייני האדם האישיים שאין לו חשוב ויקר מהם, מעידים בעד עצמם על עוצמת המאבק בו יהיה אדם מוכן להיאבק למען מטרותיו, לעיתים רבות גם בצורה נפסדת ובמחיר שלמותם הנפשית של כל הנוגעים בדבר, טעם "הכל הוגן באהבה ובמלחמה" כדברי הסופר ג'ון לילי.
גירושין אינם רק הפסקת הנישואין אלא תחילתם של חיים חדשים בשינוי סטטוס מהותי, הנולדים כתוצאה מסכסוך על רקע רומנטי, הבדלים אישיים, אישיותיים ומאבקים בנושאים עקרוניים המצויים באי הסכמה ו/או באי התאמה בליבו של הקשר הזוגי.
גם משמדובר בשני בגירים שנכנסו לקשר בהסכמה מודעת לאפשרות שזה לא יצלח, ימצאו עצמם השניים לעיתים רבות בסערת רגשות מתמשכת וממוטטת, השולחת גם טובים וראויים לקצוות ההתנהגותיים, שלא לדבר על אנשים שמנסיבות חייהם ומורכבותם הנפשית כבר נמצאו באותם קצוות.
די בלקרוא את נתוני ועדות לבריאות הנפש הדנות בלוקים בתסמונות דחק פוסט טראומטי עקב שירותם הצבאי או עקב אירועי טרור ומלחמה שאינם מטופלים בשביל להסיק שמישהו משלם מחיר שאינו אמור לשלם.
עם זאת, יש לעשות הפרדה בין התלקחויות רגעיות וטעויות מרות שהורים עושים עת הם מצויים בוויכוח, לעיני ולאוזני ילדיהם, לבין התנהלות שיטתית, מסוכנת ולעיתים אף פלילית, בהם הורה אחד (המנכר) מנסה להפריד את ילדיו מההורה השני (המנוכר) כעונש תוך שימוש ציני בהם ועל גבם.
אל אף שנצפתה כבר משנות ה40, ״תסמונת הניכור ההורי״ הוגדרה למעשה רק בשנת 1985 ע"י פרופסור ריצ'רד אלן גרדנר כהפרעה התנהגותית של הילד המתפתחת על רקע מאבק גירושין ובאה לידי ביטוי בהשמצה, ריחוק ותיעוב מצד ילד כנגד הורה, ללא כל הצדקה.
ההפרעה נובעת משילוב של הלעטה בלתי פוסקת (אינדוקטרינציה, "שטיפת מוח") מצד ההורה המנכר אליה מתווספת תרומתו של הילד עצמו, המצטרף כמתנדב לרצות את ההורה המנכר ע"י הכפשתו של ההורה המנוכר.
לתסמונת 8 מרכיבים התנהגותיים עיקריים שיכולים לבוא כולם או חלקם בעצימות שונה ובאים לידי ביטוי בין היתר בסירוב קטגורי לפגוש את ההורה, הכולל איום בבריחה או /ו בפגיעה עצמית לצד טפילת האשמות שווא בפגיעות פיזיות ומיניות שלא היו ונבראו כנגד ההורה המנוכר.
המצב הנפשי בו מצוי ההורה המנוכר, החווה את ילדו כחטוף שטוף מוח המעליל עליו עלילות שווא המסכנות את קיומו ואת קיומו של ההורה המנוכר בכל רמה, שמות את ההורה המנוכר כטרף בידי ההורה המנכר, הטומן לו מלכודת וממתין לתגובתו.
מדובר באירוע מסוכן שאין להקל בחומרתו ושיש לטפל בו בכלים מקצועיים, מהירים ומדוייקים בכדי להימנע מנזקים משניים חמורים, בהם במקביל להליך הגירושין על ההורה המנוכר להוכיח כי אינו פדופיל ו/ נוהג באלימות כנגד ילדיו וכנגד ההורה המנכר, המקנים להורה המנכר עוצמה משמעותית במאבקו כנגד ההורה המונכר, עד כדי ניצחון ללא מאבק כלל.
בשנות עיסוקי הרבות נתקלתי פעמים רבות בהתנהגויות נפשיות גבוליות, עד לא שפויות בעליל, ולמקרים רבים בהם ילדים נתפסו כבני ערובה ונעשה בהם שימוש ומקח כופר לניגוח הצד השני מצד ההורה המשמורן, לצד שלל התנהגויות אלימות רבות ומגוונות שנעשו לעיני ילדים ו/ או שפגעו בילדים באופן עקיף, הן במישור הכלכלי והן במישור הפיזי והנפשי, מצד אנשים המוגדרים ונתפסים כנורמטיביים, חלקם אף נושאי משרות בכירות ותפקידים רמים.
לעיתים מדובר בהתנהגות שמקצינה ביחס עולה על ציר זמן משך ואופי הסכסוך ולעיתים מדובר בהתנהגות שהיתה ברקע תמיד ופתאם יצאה לאור בשיא תפארת כיעורה.
משכך, מרכיב הזמן הוא קריטי לעצירת התדרדרות המצב ויש לפעול מיד כשצצות התנהגויות בין אם מצדך ובין אם מן הצד השני שמעלות תהיות רבות לגבי תקינותן, ו/ או המעלות בך חשש תסכול ופחד.
בהתאם, קיימת משמעות בלתי ניתנת למדידה למהירות בה ההורה המנוכר פונה לעורך דין ועל ההורה המנוכר לפנות לעורך דין עם הסנונית הראשונה המבשרת חשש כולשהו לניכור הורי.
לילדים אין שום רצון להתגרש מהוריהם, בהתאם, תפקידו של עורך הדין היא לתווך לא רק את הזכויות לצד המיוצג אלא גם את המציאות האובייקטיבית לבית המשפט ולפעול בכל הערוצים ובכל האמצעים העומדים לרשותו של הלקוח לסלק את האיום, לייצר התערבות משפטית באירוע, ולוודא כי גם אם הורים אכלו בוסר, שיניי ילדיהם לא תקהינה ושלמותם הנפשית של הילדים תחשמר.
מדובר על אירוע אישי מאין כמוהו בו עורך הדין מלווה את הלקוח ימים כלילות לטובתו הגבוהה ביותר ולטובת שלמות ילדיו עד שנמצא מוצא לעיתים גם בהליכים פליליים ובהליכי הוצאה לפועל שהוגשו באופן נקמני בכדי לפגוע בלקוח ללא כל הצדקה ולעיתים בהתנהלויות ביריוניות, יום יומיות המאופינות במניפולציות פסיכולוגיות, באלימות פיזית ונפשית ובהרס מוניטין.