גירושין
מהם גירושין
גירושין היא למעשה פעולת ההתרה הפורמלית המתירה את קשר הנישואין בין גבר לאישה, בהתאם להלכה היהודית ועל פי חוקי מדינת ישראל, בפני כולי עלמא (העולם כולו).
מקור המילה גירושין
מקור המילה גירושין מופיע במסכת גיטין___ העוסקת במרכזה בזכויותייה וחובותייה של אישה והסיבות שיעמדו לזכותה או לחובתה עם פירוק קשר הנישואין, אם ביוזמתה ואם ביוזמת בעלה.
שורש המילה ג.ר.ש מצוי לראשונה בספר בראשית כמתאר את גירושם של אדם וחווה מגן העדן ועולה ההשערה שמכאן עשו בה שימוש חכמי המשנה באופן סמנטי בכדי לתאר את פירוק קשר הנישואין כזוג המגורש מגן עדן.
על אף שיש הממהרים לטעון כנגד משקל זכויותייה של האישה בעולם היהודי, יש לזכור שלמעשה מדובר במסמך הזכויות הראשון שראה בזכויות האישה זכויות שוות ערך המצריכות איזון מול כוחו של "הגבר הכל יכול" דאז, על ידי ניסוח שטר כתובה שהסדיר את זכוייותיה "כדי שלא תהא קלה בידיו לגרשה" כחפץ שעשה בו שימוש וכלאחר יד, כפי שהיה נהוג ברוב תרבויות העולם העתיק.
מתי זוג פונה להליך הגירושין?
לרוב, לא מדובר בהחלטה משותפת אלא בצד אחד יוזם וצד שני הנזרק אל תוך האירוע בהפתעה גמורה ( 75% מהמקרים נשים הן היוזמות) למרות שכל הרמזים (ואף איומים) היו נוכחים שם כבר שנים.
מדוע זוגות מתגרשים
במקרים רבים, הצדדים לוקים בעיוורון מוחלט האחד למצוקותיו של האחר, התקשורת מתמעטת, המיטה הופכת קרה ואת המתח ניתן לחתוך בסכין, רבים יותר מתפייסים פחות, מתקררים ומפשירים במעגל אין סופי של יחסים לא תקינים.
מהו הגורם המשותף השכיח ביותר לגירושין
מטבע הדברים, בני אדם אינם רציונליים בחייהם האישיים ואינם פועלים מאותן סיבות ומקומות אך במספרים גדולים ניתן לזהות כי כמעט תמיד מדובר בבגידה, לווא דווקא במובן של בגידה של אחד מבני הזוג עם אדם אחר, אלא בתחושת הבגידה המורגשת מאותו צד שמרגיש שאינו חי את חייו במיצוי ואילו הצד השני בוודאי אשם בכך או לפחות בזאת שהוא / היא עומד/ת לי בדרך, כך שבמידה ולא יעשה מעשה הרי שמדובר בבגידה עצמית בצרכיו היסודיים ובסיכוייו לפגוש באושר - הבגידה הפיזית בקיום יחסים מיניים ו/ או בעלי אופי רומנטי עם אחרים, היא לעיתים התוצאה לתחושת הבגידה הקודמת ולאו דווקא הסיבה, אקט הבריחה למציאות זמנית אחרת.
לעיתים אדם שנשוי לעבודתו בעוד חציו האחר מוצא את עצמו בודד ומשועמם בביתם המשותף (מופאר ככל שיהיה), יוביל לתחושת בגידה, שתפורש על ידו ככזו המצריכה איזון בבגידה.
לעיתים התחושה כי צד ויתר על רומנטיקה ומיניות בתדירות גבוהה (גם אם מפאת ולצורך טיפול בתינוק או בבן משפחה חולה) תחוש כבגידה.
תחושת עלבון צורב המצטרפת לאותה תחושת בגידה, היא למעשה חומר הבעירה המלבה את הליך הגירושין, שבפשוטו הינו הליך חוזי המעגן מספר הסכמות פשוטות, והופך אותו ל"ברירת שמשון" המלווה בטראומה קשה לכל המעורבים ועל הצדדים להימנע מכך בכל ליבם ומאודם.
כיצד ניתן להימנע מהליך גירושין כואב וגדוש ריבים
בוחן המציאות
כשזוג נמצא בהליך פרידה, לעיתים אחד הצדדים ואפילו שניהם אינם מודעים לכך בכלל ומשערים שמדובר בתקופה שתחלוף.
התבוססות בממלכת אי הוודאות יוצרת סיר לחץ שמוחק את מעט הטוב שעוד נותר ולכן המרכיב היחיד העוצר את התדרדרות היחסים או לפחות משפיע על אופן כיוונם, הוא בהגדרה האובייקטיבית מצידו של גורם מקצועי שאינו מעורב, שמעיר את הצד משנתו ועיוורונו והדבר יפה במיוחד במערכות יחסים בהם קיימת אלימות והשפלה מכל סוג.
מרכיב הזמן
אם מצאת את עצמך במקום בו הספק עולה על גדותיו והעתיד אינו מרגיש בטוח, פנה לייעוץ מקצועי נפשי או/ו משפטי בכל ההקדם האפשרי.
בזוגיות, בחיים ובכלל "גמל לא רואה את דבשתו", כך שלעיתים הבעיה בכלל קרבנו ואנו לא מודעים לה כלל.
מספיק לקרוא את נתוני ועדות לבריאות הנפש הדנות בלוקים בתסמונות דחק פוסט טראומטי עקב שירותם הצבאי או עקב אירועי טרור ומלחמה שאינם מטופלים בשביל להסיק שמישהו משלם מחיר שאינו אמור לשלם.
בין אם מדובר בניסיון להציל את הקשר ולעודד את הצד השני לקחת אחריות על התנהגותו ולקבל טיפול ובין אם מדובר בניסיון לפירוק הקשר ברצון משותף וביושר, לא ניתן להגיע להסכמות כלשהן ללא רצון אמיתי לדבר ומבלי לקבל את העובדה שיש בעיה ולנסות לטפל בה ויפה שעה אחת קודם.
לכן, חשוב מאוד לפנות לגורם מקצועי (פסיכולוג או/ו עורך דין) מיד עם התעוררות התנהגויות הרסניות, קודם כל לטובת תיווך המציאות עבורך ולהבנת זכויותך ושנית לצורך הכנת תכנית פעולה להיחלץ מקשר הרסני בצמצום אזורי החיכוך והכעס.
.
ההבנה כי גם כשנפרדים אז עדיין משפחה
ההליך המשפטי אינו קרדום נקמני לחפור בו, בסופו של יום, הילדים זקוקים להורים כשירים ומלאי חיות ולא לפליטי מלחמה, חשוב לזכור כי הגרוש או הגרושה לא נעלמים מחיינו אלא עוברים לפסים אחרים, באופן מפתיע לרוב לידידות עמוקה ויש חשיבות רבה לתת מקום לאפשר זאת על אף הכעסים - אל תדרדרו לתהומות ולא תמצאו בהם.
מהן הסיבות הנפשיות המובילות לגירושין
ברוב המקרים מדובר בסיבות שלא נולדו דווקא בקשר אלא עברו בירושה מהורים או מנושאים לא פתורים בילדות ובבגרות הצעירה שעיצבו את חיינו והובילו לעצם הבחירה בבן או בת זוג לא מתאימים, אם מתוך שבחרו לחיות איתו /ה מכל הסיבות הלא נכונות הנעוצות במשקעי ילדות ועבר ולא פעם מתוך מחשבה שאהבה ואינטימיות הם לא הדבר הכי חשוב בעולם כל זמן שיש קורת גג וביטחון כלכלי.
לאט עולה ומתעוררת תחושת ההונאה והחשש מהעתיד, התחושה שהחיים לא קרו בדיוק כפי שדמיינו אותם וחיינו הם חיי משפחה רק למראית עין, כאשר כל מה שאני רוצה נמצא במקום אחר ומהדהד "קפל/ י חפציך וברח/י וצור לעצמך עתיד טוב יותר במקום אחר" אך המציאות אינה תמיד עונה באותה ההתלהבות לתוכניותנו.
כך בעיות שלא טופלו מבעוד מועד על ספת הפסיכולוג או/ן היועץ הזוגי יועברו לאחר מועד אל שולחנם של עורכי הדין.
מה חשים בני זוג המצויים בהליך גירושין
באופן גורף, גירושין אינם תחליף או פתרון לכל בעיות חיינו אלא תוצאה של אירועים ונסיבות שטוב היה אם היו הצדדים ערים ומטפלים בהם מבלי לפרק את הקשר כליל.
לצד היוזם ההכרה ממלאת בפחד משתק ואומץ חייתי באותה המידה, הצד שנזרק לתוך האירוע, עובר באיחור רב ממצב של הכחשה, התגוננות וניסיון למו"מ להתקפה רבתי המלווה בכעס גדול.
ככל ומדובר בגירושי בני זוג עם ילדים, מדובר בהליך כואב ולעיתים אף מייסר, שיש לראות בו מוצא אחרון, שיש לנקוט בו תוך שיקול זהיר, בליווי מקצועי ובחברות גם אם למראית עין, למען הילדים.
עת נחצו הגבולות ומלחמת השוחות במרכז סלון הבית הוכרזה, בין המטבח לחדר הילדים אין שטחי קרב נייטרלים והנפגעים הראשונים הם עוברי האורח התמימים שחיים במקרה גם הם בין קירות הבית וגורלם כעת נתון בין שתי מעצמות והם אלו הראשונים המשלמים את המחיר.
מהו המועד הנכון לפנות לעורך דין
המועד הנכון לפגוש עורך הדין הוא מיד שעולות המחשבות על גירושין ולא לאחר שהדבר הוכרז או לאחר שמאמצי הגישור כשלו אלא כגורם מלווה לתהליך כולו.
קיים חשש לא מוצדק שבעצם הפנייה לעורך דין יש בה משום חציית קווים והקדמת המאוחר, אך לא כך הדבר; עורך הדין ההגון הוא בוחן המציאות, תחת ידיו עברו מאות תיקים, והוא מזהה את הלקוח לא כטרף קל אלא כשבויי שיש לשחרר מכבליו - ולעיתים רבות, אותו השבי טמון בקונספציה מוטעית ובהתנהגות פזיזה הנובעת ממשבר אישי שלו ולא משבר שאינו ניתן לאיחוי הקשור כלל לצד השני.
עורך הדין ייעץ ויפרוס בפני הלקוח את כלל האפשרויות העומדות בפניו וימליץ על דרכי פעולה בהתאם למצב הדברים, במטרה להועיל ללקוח.
לעיתים הסכם ממון שלאחר נישואין או שלאחר חזרה מפרידה, יואילו לצדדים למציאת הסכמות שלאחר מחלוקת לעניינהם, במקום לפרק את הקשר כליל.
כך אישה שגילתה שבעלה בגד בה וכעת מוצאת את עצמה חצויה באם להסכים לקבלו בחזרה, עורך הדין יכול להציע מסלולים חוזיים בהם במידה והגבר ישוב לסורו או חזרתם מפרידה לא תצלח, תזכה לפיצוי משמעותי המעוגן בהסכם, ללא כל צורך לנהל הליך.
לעיתים, צעד פורמלי בונה אמון, יש בו לספק את תחושת הצדק הנדרשת במייתרת אקט הנובע מפגיעה באגו גם אם קשה.
מה תפקידו של עורך הדין בהליך הגירושין
תפקידו של עורך הדין הוא לצמצם את המחלוקות באופן מהיר ככל שניתן ולהוביל לפתרון הוגן בו הצדדים יוכלו לשוב ולתפקד כמשפחה במינימום חיכוך האפשרי.
עם זאת כאוחז בידו האחת חרב ובידו השנייה עלה של זית על עורך הדין בשום פנים ואופן לא להירתע מקרב, למען הנוחות הזמנית שבהסכם כניעה.
"החפץ בשלום, מכין עצמו למלחמה" ומלחמה במובן זה היא המשך המאמצים הדיפלומטיים באמצעים אחרים לאחר שאלו כשלו להשגת מטרות הצד המיוצג.